В разгара на лятото отправяме поглед към един любим морски деликатес

...
В разгара на лятото отправяме поглед към един любим морски деликатес
Коментари Харесай

Полезният дар на морето: най-вкусните рецепти с миди

В разгара на лятото насочваме взор към един обичан морски деликатес – мидите. Този морски подарък несъмнено не е за всеки - или ги обожавате, или не можете да ги вкусите.

Мидите обаче са извънредно потребни за здравето, тъй като ни зареждат с голям брой потребни витамини и минерали.  Панирани, варени, задушени с вино или приготвени на фурна – към неповторимият им усет няма по какъв начин да останеш апатичен.

Любим деликатес по целия свят

Мидите са едно от обичаните летни ястия, а когато ви ги сервират с изстудено бяло вино, са същинска приятност за сетивата! Най-известни и желани за готвене са черните миди, известни в Средиземноморието и по родното ни Черноморие.

Има безчет способи за приготвянето на този морски деликатес. В Испания мидите са съществена съставна част в фамозната валенсианска паеля, италиаците ги прибавят в ризотото с морски блага, гърците ги варят с малко узо, а обичайната българска рецепта е за Миди по Бургаски.

Ползите от мидите

Мидите съдържат доста микроелементи като селен, цинк, йод, манган, кобалт и мед, доста аминокиселини и са източник на витамини като B-12, Е, С и А. Селенът е извънредно значим за възпрепятстване на сърдечно-съдовите болести и повлиява позитивно функционалността на черния дроб. Манганът пък оказва помощ за нормализиране на обмяната на веществата и подсилване на костите. Мидите имат богато наличие на цинк, който е значим за синтеза на тестостерона, мъжкият хормон. Ето за какво са известни като афродизиак и усъвършенстват либидото.

 миди Getty

Мидите имат също удобен резултат върху интензивността на щитовидната жлеза, защото тези морски блага са богати на йод. От наличието на този детайл в човешкото тяло зависи естественото действие на щитовидната жлеза, както и положителната работа на цялата ендокринна система.

Тези морски блага изобилстват от витамини от В-комплекс.  Дефицитът на витамин В12 е постоянно срещана причина за нервност, унесеност, меланхолия, както и гастроинтестинални проблеми като диария и констипация. Изяждайки 100 грама, организмът получава двойно повече от нужния дневен банкет на В12 за възрастен човек. Хората, които постоянно ядат миди, са доста по-малко податливи на костни болести като артрит.

Известно е, че дамите имат потребност от 2 пъти повече желязо, в сравнение с мъжете. Поради тази причина те по-често страдат от анемия. Редовното включване на мидите в менюто помага да се справите с недостига на желязо в организма,   усъвършенства обмяната на веществата и укрепва имунната система, която е бариерата против всевъзможен жанр бактериални и вирусни инфекции.

Здравословна и диетична морска храна

Мидите са идеалната храна, която да включите в диетата си, тъй като те са чист протеин и дават на организма значимите омега-3 мастни киселини. В 100 грама миди се съдържат единствено 86 калории, което е два пъти по-малко от говеждото и пилешкото месо. Може да ги добавите в здравословното си меню като добавка към салата, под формата на чорба или като главно ядене. Редовната им консумация оказва помощ за съкращаване на тежестта.

Вредни ли са мидите?

Важно е да знаете, че мидите могат да бъдат и рискови, в случай че не са пресни или уловени от чисти води. Не инцидентно, хората ги назовават „ филтъра на морето “, защото мидите служат като натурален филтър. Те могат да натрупват отрови и микроорганизми, нездравословни за човешкото здраве.

Не са малко случаите на зародили хранителни отравяния след консумация на развалени или застояли миди. Освен това мидите са прочут алерген. Поради многото си особености не се предлагат на бременни или кърмещи дами, а потреблението им от деца и възрастни хора би трябвало да е в дребни количества.

 миди ThinkStock/Guliver

Как да изберем хубави миди?

Най-пресните миди постоянно се продават живи – те би трябвало да бъдат лъскави, добре затворени и със здрави черупки.  Свежите миди миришат прелестно на море. Остра или неприятна миризма е знак за развалени миди, чиято консумация може да докара до хранително натравяне. През лятото, когато времето е горещо, би трябвало да консумираме прясно приготвените миди до 1- 2 часа.

Друго значимо нещо, за което да следим, е произходът на мидите. Купувайте мидите от тестван източник, най-добре непосредствено от мидена плантация, която отглежда мидите в чисти води и следена среда. Благодарение на особено построените мидени ферми в Черно море можем да се любуваме на пресни черни миди на налична цена. Отглеждането им у нас става все по-популярно и към този момент има над 20 лицензирани мидени ферми.

Ако въпреки всичко купувате замразени миди, постоянно обръщайте внимание на целостта им. Избирайте единствено компактно затворени миди, а след варенето им изхвърляйте мидите, които не са се отворили от термичната обработка. Консумирайте ги по опция още същия ден, най-късно на идващия.

За край ви предлагаме няколко изпитани предписания с миди. Можете да ги откриете в галерията:
 Полезният подарък на морето: най-вкусните предписания с миди  Полезният подарък на морето: най-вкусните предписания с миди  Полезният подарък на морето: най-вкусните предписания с миди  Полезният подарък на морето: най-вкусните предписания с миди
Източник: edna.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР